SZMH Nieuws

Profi-rijdraad zelfbouw

Het leuke van onze hobby is dat je ook met anderen buiten onze SWISS-groep in aanraking komt. In mijn geval met de “stichting zeeuwse modelbouw hobbyisten:  www.szmh.nl ” in Middelburg. Daar heb ik contacten mee omdat ik, zodra ik in Zeeland gevestigd ben, toch een beetje feeling wil hebben met wat meer mensen en gelijkgestemden daar in de regio. So far …..

Zij maken zelf bovenleiding en idem rijdraad. Wel erg grof (getrokken uit 0.8 mm koperkern uit installatiedraad), maar toch. En ik …… wilde de feeling krijgen om het eens zelf te maken met een door hun vervaardigde mal. Niet slecht maar wel bijzonder grof en dat kan naar mijn idee stukken fijner. En het staat al vast dat ik SZMH daar erg blij mee ga maken!

Puttend uit een voorraad verkoperd draad van SOMMERFELDT ben ik met de item nummers #089 t/m 090 (resp 0.35, 0.4 en 0.5 mm) aan de slag gegaan en als basis Sommerfeldt #181 gebruikt (Profidraad) …….

Zelf profi rijdraad maken (1).jpg

De mal van SZMH die ik gebruik om voor hun baan rijdraad te gaan vervaardigen ……..

Zelf profi rijdraad maken (2).jpg

Zo liggen de draden in het betreffende mal: klaar om ‘punt gesoldeerd’ te worden. De hangdraden worden tussen de hang- en rijdraad gesoldeerd. Dit voorkomt absoluut bramen aan de onderzijde van de rijdraad zodat je, indien je dat wenst, storingsvrij aan de draad kunt rijden! Bij de puntgelaste rijdraden van SOMMERFELDT heb je soms het risico van bramen op de rijdraden, met alle schade van dien!

Zelf profi rijdraad maken (3).jpg

De bovenste rijdraad is de originele Sommerfeldt #181. Daaronder de eerste zelf gefabriceerde draden. Het is de kunst om met zo weinig mogelijk soldeer een goede en sterke verbinding te krijgen.

Zelf profi rijdraad maken (4).jpg

Inmiddels 6 rijdraden kant en klaar naar het Profi-rijdraad principe, met daarboven de gebruikte materialen. Soldeerdraad bevat bovendien een beetje zilver (Pb/Sn/Ag): dat geeft een mooie glimmende maar ook hardere verbinding dan alleen Pb/Sn. Het solderen is even een slag die je moet krijgen maar het loont zich in alle opzichten, en zeker budgettair. 5 rijdraden #181 kosten ca. Euro 10,- met een lengte per stuk van ca 25 cm.

En wees eens eerlijk: elektroloks met opgestoken panto’s die ‘ins blaue hinein’ zweven is toch geen gezicht! Zo komt mooie bovenleiding binnen ieders handbereik: ook de masten (waarover later meer).

De verkoperde draden #089 en #090 kosten samen ca. Euro 10,- Je kunt hiermee 40! rijdraden maken van 25 cm lengte en dan de kosten van een zakje #088 van Euro 5,- niet meegerekend. Dat wordt op het aantal peanuts 😉 .

Ik zal nu diverse mallen gaan – laten – maken om rijdraden zelf te kunnen produceren. Daarover later meer.
Bronvermelding: HASBLS

  • Wij zijn verhuisd
  • Nieuwe locatie: Houd de website in de gaten.
  • Bezoek is binnenkort mogelijk.
  • WIJ ZIJN GEEN MODELBOUWWINKEL!!!!!!!!